Även för en erfaren konsult kan det vara en utmaning att starta ett nytt uppdrag på distans. Hur gör du för att snabbt lära känna företaget, ditt team och bygga relationer med viktiga nyckelpersoner? Vi har samlat några tips till dig som ska starta ett uppdrag på distans.
Sätt tydliga förväntningar
Även om du är van att kliva in i uppdrag med ibland otydliga förväntningar så blir det än svårare på distans. För att skapa förutsättningar för att lyckas i uppdraget, ställ krav så att förväntningarna blir tydliga. Är det att skapa stabilitet och säkra leveranser eller är det att driva förändring? Hjälp kunden att sätta rimliga och realistiska förväntningar på vad som ska uppnås givet förutsättningarna. Är förväntningarna tydliga under uppdragstiden så blir det såklart lättare att vägleda teamet ifall du har en chefsroll.
Var flexibel och prioritera
Företagets ordinarie introduktionsprogram bygger förmodligen på närvaro på kontoret. Hur gör du nu för att snabbt lära känna företaget och nyckelpersoner? Rådande situation kommer inte vara för evigt. Introduktionen får ta lite längre tid än vanligt och fokus bör vara på det som är viktigast här och nu. Du kanske behöver ägna mer tid på att läsa på om företaget. Flera introduktionsmöten kan ske digitalt samtidigt som andra fungerar bättre ”live”. Det viktiga är att inte glömma bort att slutföra de delar i introduktionen som ni i detta läge valt att avvakta med.
Visa vem du är
Att kliva på ett uppdrag på distans kräver att du tänker nytt för att bygga relationer till din uppdragsgivare, ditt team och viktiga nyckelpersoner. Hur kan du presentera vem du är digitalt så att dina nya kollegor får en möjlighet att lära känna dig? Bjud till lite extra, våga vara personlig och visa dig, slå alltid på kameran när du har digitala möten. Videomöte skapar en annan känsla av närhet jämfört med att ”bara” prata, en bild säger som bekant mer än 1000 ord…
Kommunicera om förväntad tillgänglighet
Var också tydlig med vilka förväntningar du och teamet har på varandra vad gäller tillgänglighet. Detta är extra viktigt när ni inte har möjlighet att träffa varandra på kontoret. När förväntas man vara anträffbar, när är det okej att vara offline, vad är en rimlig svarstid på chatt, mejl, sms? Var tydlig med vad som gäller det så att ni slipper onödigt missförstånd och upplevd stress och press. Distansarbete ställer ännu högre krav på tydlig kommunikation.
Skapa teamkänsla och gemenskap
En av svårigheterna med distansarbete är att skapa gemenskap på arbetsplatsen, en teamkänsla. Situationen ställer nya krav på dig och i synnerhet om du har en chefsroll. För att skapa en bra gemenskap kan du som ledare vara proaktiv och boka virtuella möten, luncher och fikapauser med ditt team. Istället för den traditionella fredagsfikan med teamet så kan ni ha en digital fredagsfika.
Sätt gränser
Vad är rimligt att hinna med under en arbetsvecka på detta uppdrag? Hade du varit på plats hade du känt av tempot och kanske fått hjälp med uppstart. Från hemmakontoret blir det något annat. Här måste du sätta gränser för att inte överarbeta.
Lycka till med ditt nya uppdrag!
Kostnadsfri guide
Vill du veta mer om RPA och digitala medarbetare? Ladda ner vår guide: Rekrytering av digitala medarbetare
”*” anger obligatoriska fält