På webbinariet om psykologisk trygghet pratade vi om att en viktig grund för att bygga framgångsrika team och organisationer i miljöer med höga krav på utveckling och lärande. Psykologisk trygghet innebär att skapa en arbetsmiljö där vi känner oss trygga att dela våra åsikter, presentera nya idéer, ställa utmanande frågor och även att dela våra misslyckanden utan att oroa oss för negativa konsekvenser.
Historien om psykologisk trygghet började i mitten av 90-talet då professor Amy C. Edmondson, då doktorand på Harvard, fick delta i multidisciplinärt team som genomförde en studie med syfte att fastställa orsakerna till felmedicinering inom vården. Amy, som skulle fokusera på förutsättningar i struktur och kultur för de olika teamen, hade som uppgift att undersöka kopplingen mellan hur väl teamen fungerade i förhållande till de misstag som gjordes. Amy gjorde då en upptäckt som fick henne att byta inriktning på sin framtida forskning då det visade sig att de mest välfungerande teamen var de som rapporterade flest felmedicineringar.
”Plötsligt slog det mig – kanske gör de välfungerande teamen inte fler misstag, utan är helt
enkelt mer benägna och villiga att rapportera de misstag som faktiskt sker.
Amy C. Edmondson, Professor at Harvard Business School”
Och den insikten visade sig stämma. Det blev vid denna tidpunkt som hennes intresse för betydelsen av psykologisk trygghet i arbetslivet tog fart. Amy har också samarbetat med företaget Google i projektet Aristotle, som vi idag ofta refererar till som ”Googles snälla team”. Även här framkom att teammedlemmarnas upplevda trygghet var direkt avgörande för innovation, utveckling och prestation.
Hur kan vi mäta psykologisk trygghet i vårt team? Vi kan använda oss av frågeformulär, intervjuer eller olika typer av observationer. Det är viktigt att tänka preventivt och inse att det inte räcker med att de flesta i teamet känner sig trygga – alla behöver uppleva en viss nivå av trygghet. Dessutom är psykologisk trygghet en färskvara, så vi behöver kontinuerligt mäta, utvärdera och prata om samarbetsklimatet i teamet.
Som ledare behöver du ha med dig teamet för att lyckas på resan. Det här är inget du kan göra själv. Du behöver allas accept på att det är något som ni är villiga att arbeta med och lägga tid på. Några konkreta steg att börja med kan exempelvis vara:
- Att formulera och enas om spelregler.
- Att se till att alla får möjlighet att komma till tals på möten.
- Att berätta om egna misstag och det lärande det gav.
- Att skapa forum för kompetensdelning.
Och det är värt att satsa på att utveckla den psykologiska tryggheten. Det leder till ett ökat lärande, bättre prestationer och högre grad av måluppfyllnad, innovation och kreativitet. Studier visar också att vi är mer benägna att dela information med kollegor när vi känner oss trygga och att grupper med hög psykologisk trygghet ofta har högre engagemang och arbetstillfredsställelse.
Annette Bosell
Föreläsare och expert på ledar- och teamutveckling
Utveckla ditt team med ShareNode Academy
Vill du ta ditt team till nästa nivå? På ShareNode Academy erbjuder vi skräddarsydda föreläsningar, workshops och utbildningar som ger er verktygen för att skapa starkare ledarskap, bättre samarbete och en mer hållbar arbetsmiljö. Vihjälper er att utveckla individer och team så att ni når era mål snabbare och mer effektivt.
Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan hjälpa just ditt team att nå sin fulla potential!
Vill du vara säker på att få mer inspiration från oss? Följ oss på LinkedIn
Kostnadsfri guide
Vill du veta mer om RPA och digitala medarbetare? Ladda ner vår guide: Rekrytering av digitala medarbetare
”*” anger obligatoriska fält