På webbinet om teamutveckling pratade vi om hur vi med hjälp av verktyget Team Pro kan ta tempen på samarbetet i teamet.
Team Pro är ett strukturerat koncept för team- och grupputveckling med sin bas i aktuell forskning på vad som utmärker väl fungerande team och grupper och vad man kan göra för att få dem att fungera ännu bättre. Verktyget är framtaget av Stefan Söderfjäll, Fil. Dr i psykologi, som har ägnat de senaste 20 åren åt sin mission att sprida forskningsbaserad kunskap om mänskligt beteende i arbetslivet.
Idag har de flesta verksamheter sett fördelarna med att organisera medarbetarna i team och det är viktig då kraven på specialisering, innovation och hastighet hela tiden ökar. Den kunskaps-nivå, grad av nytänkande, tempo och flexibilitet som behövs idag är ofta inte möjligt att klara utan att samarbeta i team. Att arbeta i ett välfungerande team tillfredsställer också många av våra mänskliga behov, som att bli sedda, att få utvecklas, känna tillhörighet och psykologisk trygghet. Vi har också möjligheter att utveckla ”grit”, vilket innebär att man inte ger upp vid motgångar utan fortsätter sträva framåt. I ett välfungerande team kan vi stötta varandra att hitta nya vägar, lösa problem och hålla energin uppe. Och sist men inte minst, har vi möjlighet att få uppleva den tillit som krävs för att vi som individer ska våga och kunna kliva utanför vår komfortzon och utmana oss själva och varandra.
Är vi en grupp eller ett team?
En av de första frågeställningarna när vi arbetar med konceptet Team Pro är att klargöra huruvida vi är en grupp eller team och varför det spelar roll. För att kunna definieras som ett så kallat riktigt team krävs att vi är två eller flera individer som arbetar tillsammans som:
- Uppfattar oss själva och uppfattas av andra som en tydligt avgränsad social enhet.
- Har ett gemensamt uppdrag och gemensamma mål kopplade till detta uppdrag
- Är ömsesidigt beroende av varandra för att kunna fullgöra detta syfte och uppnå målet.
- Regelbundet reflekterar tillsammans i syfte att utveckla samarbetet.
Faller vi på första kriteriet, dvs vi betraktas inte som ett team faller kallas vi helt enkelt för en grupp. Uppfyller vi samtliga kriterier kallas vi för ett riktigt team men uppfyller endast vissa av kriterierna 2 – 4 kallas vi för ett pseudoteam. Anledning till att detta är viktigt beror på att studier visar på att både prestation och välmående toppar i ett så kallat riktigt team och ligger på nivån strax under för en grupp. Utmaningarna och problemen uppstår nämligen oftast i pseudoteamen, där vi har krav på oss att agera som ett team men inte har förutsättningar att agera fullt ut. I dessa team minskar arbetstillfredsställelsen, tankar om att sluta ökar liksom misstag, stress och skador, enligt studier genomförda inom bland annat hälso- och sjukvårdssektorn.
Så den första frågan vi bör ställa oss är om vi behöver vara ett team för att nå våra mål fullt ut. Om vi är tillräckligt beroende av varandra för att lyckas eller om vi helt enkelt skulle fungera alldeles utmärkt som en grupp. Om vi svaret är nej, dvs vi behöver agera fullt ut som ett team, är det avgörande att få till att alla kriterier ovan, från 1 till 4, för att vi ska få önskvärd effekt och att det arbete vi lägger ner på samarbetet ska löna sig.
Hur fungerar Team pro?
Med hjälp av Team pro kan du ta tempen på samarbetet i din grupp/ditt team och få en uppfattning om var på skalan ni ligger och hur långt ni har kvar för att utgöra ett riktigt team.
Team Pro Inventory enkäten (TPI) administreras digitalt till teamets alla medlemmar. Enkäten innehåller påståenden om olika aspekter av framgångsrika konkreta beteenden i teamarbetet och medlemmarna svarar om de anser att teamet tillämpar dessa beteenden eller inte.
TPI- rapporten tas fram där summan av medlemmarnas skattningar redovisas per beteenden
(framgår ej vem som har svarat vad).
Workshop med certifierad facilitator (cirka 3 timmar)
– Genomgång av rapporten.
– Gruppdiskussioner och analys av rapporten.
– Åtgärdsplan och aktiviteter – gruppen väljer fokus.
– After Action Review – gemensam reflektion
Uppföljning av planerade aktiviteter efter 1 – 3 mån. En ny skattning kan med fördel göras inom
6 – 12 mån.
Är du nyfiken så kontaktar du oss så berättar vi mer om hur ett upplägg med Team pro skulle passa för just för din arbetsgrupp eller ditt team. Du kan också läsa mer på www.teampro.se
Annette Bosell
Föreläsare och expert på ledar- och teamutveckling
Utveckla ditt team med ShareNode Academy
Vill du ta ditt team till nästa nivå? På ShareNode Academy erbjuder vi skräddarsydda föreläsningar, workshops och utbildningar som ger er verktygen för att skapa starkare ledarskap, bättre samarbete och en mer hållbar arbetsmiljö. Vihjälper er att utveckla individer och team så att ni når era mål snabbare och mer effektivt.
Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan hjälpa just ditt team att nå sin fulla potential!
Vill du vara säker på att få mer inspiration från oss? Följ oss på LinkedIn
Kostnadsfri guide
Vill du veta mer om RPA och digitala medarbetare? Ladda ner vår guide: Rekrytering av digitala medarbetare
”*” anger obligatoriska fält