I ShareNodes artikelserie Close-up möter och intervjuar vi personer som på olika sätt och i olika sammanhang har korsat vår väg.


Våren 2016 anlitade ShareNode Sebastian som inspirationsföreläsare vid ett av våra chefsnätverk och temat var då RPA och automation. Vid den tiden var ämnet förhållandevis nytt och det var inte så många som hade praktisk erfarenhet från att ha infört RPA i nordiska organisationer. Sebastian hade redan vid den tidpunkten praktisk erfarenhet av att införa RPA och god förståelse för vad RPA mjukvaran kunde åstadkomma. Nu, fyra år senare är vi oerhört glada att välkomna Sebastian till ShareNode och med honom i vårt team stärker vi vårt erbjudande inom RPA och automation. Vi pratar med Sebastian över en kopp kaffe för att fånga upp vad han har haft för sig de senaste åren och vad han ser framför sig nu.

Du tillhör en av pionjärerna inom RPA i Sverige, berätta, hur har resan sett ut?

– Som med så mycket annat så var det ett välplacerat bananskal som ledde mig in på RPA (Robotic Process Automation eller Robotisering, red.anm.).

Jag har alltid haft en förkärlek till teknologi och hur teknik kan användas för att underlätta i vardagen. I mitt arbetsliv har jag befunnit mig i skärningen mellan teknik och verksamhet. Så när jag år 2013 i min roll som lösningsarkitekt på ett Outsourcingbolag fick möjligheten att vara med och etablera hur RPA kunde nyttjas i utförandet av processer föll alla bitar på plats.
Min dåvarande arbetsgivare var en av de första i världen att etablera RPA som metod i automatiseringen men det fanns inga strukturer eller best practices att förlita sig till utan vi fick uppfinna hjulet för absolut första gången. Vilket var flera intensiva och otroligt lärorika år där vi var pionjärer i allt vi gjorde.
Dessa erfarenheter och metodikerna som vi utvecklade låg sedan till grund när vi startade Sveriges första robotiseringsspecialiserade konsultbyrå som vi sålde 2019/2020 efter att vi hjälpt ett hundratal bolag med införandet av RPA och AI i tre världsdelar under fyra års tid.

För två år sedan flyttade du till USA för att arbeta med RPA och AI, vad tar du med dig därifrån?

– Oj, hur mycket som helst är det korta svaret. Men något jag tänkt på många gånger var att innan jag flyttade hade jag uppfattningen att mycket ändå skulle påminna om hur det fungerar i Sverige och Europa. Men där hade jag fel. Snabbt slogs jag av både storleken och skillnaden i kultur. Jag bodde i Chicago, och bara den regionen har 12-13 miljoner invånare, det tog ett tag att verkligen förstå storleken.

Yrkesmässig så var det inom mitt område, RPA och AI som jag visste att USA låg en bit efter oss i Europa, men det försprång som vi byggt upp var faktiskt större än förväntat. Deras anammande av RPA hade i en väldigt hög utsträckning misslyckats vilket fått hela området att bromsa in. Men som ett utryck lyder ”Dont wake the sleeping giant”, så när man i USA bakade ihop RPA, AI och automation som helhet med digitaliseringen och hittade rätt angreppssätt för det. Då gick allting otroligt snabbt. Det tempo som de håller i USA och har hållit det senaste dryga året är remarkabelt, i mångt och mycket drivet av hur de genomgående lyckats koppla ihop RPA, AI och digitalisering.

Tillbaka i Sverige och tillsammans med oss på ShareNode, hur tror du automatiseringen kommer utvecklas de närmaste åren?

– Hela automationsvågen startade egentligen med RPA någonstans runt 2017/2018, innan dess var vi ett litet fåtal som arbetade inom området. I takt med att teknologin mognat och gått från en teknik i skymundan till att vara hög(s)t på alla organisationers agenda har dess plats i en organisation inte vuxit fram till lika självklar. Det har varit, och är fortsatt, ett stort fokus på tekniken i sig och snabb ROI. Och självfallet är tekniken viktig, men bara inledningsvis, detsamma gäller ROI, stirrar vi oss blinda på snabba effekthemtagningar missar vi möjligheterna och tappar sikte på målet.

Jag har länge pratat om RPA, AI, OCR och andra automationsteknologier som olika verktyg i en verktygslåda. Varje teknologi har sin roll att fylla. Den allt tydligare trenden att automation blir en del inom ramen för digitalisering, med sin egen roll, tror jag är en viktig utveckling för att ändra synsätt, strategisk vikt och få organisationer att finna rätt användning av dem.

Hur ser du att du kommer bidra till framgångsrika automationsprojekt?

– Jag tror mina erfarenheter av att sätta automation i ett strategiskt perspektiv och att definiera de olika verktygen i vår verktygslåda är min verkliga styrka. När vi nu kan se en ökad besvikelse bland organisationer med sina automationsinitiativ kan jag komma med nya perspektiv för att få upp frågan på dagordningen, definiera verktygen och bidra till att organisationer får ordning och fart på sina initiativ.

Avslutningsvis, kaffe och Sebastian Toro- hur kommer de sig att det hör ihop?

– Det enkla svaret är att jag fått utstå amerikanskt kaffe i nästan två år, så jag behöver fylla på med lite riktigt kaffe igen. Sen kan det nog vara något med mina franska generna och espresso också…

Vill även du ta en kopp kaffe med Sebastian och prata RPA? Kontakta honom direkt via mejl eller telefon. 

Sebastian.toro@sharenode.se +46 73 804 87 32


sharenode

Följ oss gärna på LinkedIn för senaste nytt

Kostnadsfri guide

Vill du veta mer om RPA och digitala medarbetare? Ladda ner vår guide: Rekrytering av digitala medarbetare


    Senaste inläggen

    Visa alla

    Close-up