Känslan av en lyckad rekrytering

Vi fick förtroendet att rekrytera en CFO till vår kund som är ett bolag på expansion internationellt. Tjänsten tillsattes av Mathias som är på plats sedan november. Vi ställde några frågor för att lyssna in Mathias upplevelse av rekryteringen.

Hej Mathias, grattis till tjänsten som CFO, nu har du varit på plats i drygt en månad, berätta. stämmer verkligheten med bilden?

Det har stämt bra! Det har varit väldigt intensiva dagar och jag är inblandad i allt från strategisk till väldigt praktiskt nivå. Det märks att det vi gör engagerar, och alla som jobbar här brinner för den tjänst vi utvecklar. Jag har möts av stor öppenhet och en vilja att sätta in mig i företaget. Jag har ju inte kunnat träffa någon fysiskt utan all kontakt har skett via on-line möten men det har funkat bra. En speciell del är att vi arbetar med kollegor i såväl USA som Australien så möten är spridda över hela dygnet.

Hur kom du först i kontakt med ShareNode?

Jag har känt Anna (Chibba, reds anm.) sedan flera år och när jag drev egen verksamhet för några år sedan var jag på några av ShareNodes events. Nu i höst letade jag nya uppdrag och tog kontakt med Anna för att diskutera olika idéer. I samband med ett möte jag hade med Anna om ett konsultupplägg, fick jag träffa rekryteringsansvarig för tjänsten som precis fått in ett nytt uppdrag. Hon undrade om jag var intresserad av en fast tjänst. Jag sa att det beror på förutsättningarna. Hon presenterade företaget, tjänsten och lite om den vd jag skulle rapportera till. Jag blev direkt nyfiken men ville fundera.

Vad hände sedan, hur blev du aktuell för tjänsten?

Rekryteraren som både träffat mig och den rekryterande chefen kände att det här kan bli en riktigt bra match. Jag återkom också snart med att jag gärna ville gå vidare och träffa företagets vd.

Vad tilltalade dig i tjänsten?

Det var mycket som stämde. CFO är ju en titel som kan innebära väldigt olika roller i verkligheten. Jag har varit verksam i många stora koncernen och känt att jag skulle vilja arbeta i ett mindre bolag där jag kan jobba brett och vara nära verksamheten. I detta fall stämde detta bra och dessutom har jag chansen att var med på en resa som innebär en global expansion där jag får bygga upp ekonomifunktionen. En avgörande del var även den verksamhet det handlar om – det känns ju varmt i hjärtat att få jobba med en produkt som kan göra så mycket gott!

Kan du med några få ord beskriva processen från din sida, från första förfrågan till nu när du är på plats?

Det gick ju väldigt snabbt, mindre än två veckor. Från min sida var jag lite undersam om bolaget var för litet jämfört med vad jag har gjort tidigare, men jag såg så många fördelar i den erfarenhet jag skulle få och hur mycket jag skulle kunna påverka att det övervägde. Mötet med vd kändes bra från båda parter, så vi återkom med positiva besked, sen var det bara att komma överens om detaljer. ShareNode tog referenser och jag fick träffa vår styrelseordförande.

Vilka tror du kan ha nytta av att komma i kontakt med ShareNodes tjänsteutbud?

En av idéerna jag talade med Anna om var ett nytt nätverk och jag tror fortsatt mycket på den verksamheten. Många behöver någon att diskutera de utmaningarna med. Att tillhandahålla bra interimspersoner och snabbt kunna hitta personal till vakanta roller är det många som drar nytta av. Att hitta rätt person handlar ju inte minst om att personligheter ska fungera och här kan ShareNode spela en viktig roll. Kanske ifrågasätta den kravprofil som kunden kommer med ibland. Våga testa både yngre och äldre i rollen. Åldersdiskrimineringen har ökat och är man som jag 50+ med massor av erfarenhet men också en fortsatt iver att utvecklas, så vill man inte missa chanser för att någon bara letar efter 35-åringar.

Vad tycker du är viktigt i rekryteringsprocessen?

Det jag tror är viktigt är att förstå att det är betydligt svårare att tillsätta seniora roller. En lång meritlista kan innehålla mycket bra, men den kan också baseras på många år som inte varit så utvecklande – det gäller att kunna fånga styrkan i erfarenheten och att se igenom på pappret välformulerade erfarenheter som personen kanske inte bidrog så mycket till. Här är referenstagningen viktig och det gäller att göra det jobbet noggrant.

Hur ser din tidigare erfarenhet ut kring rekryteringsprocesser? (Har du deltagit eller/och varit på beställarsidan). Jag har varit i många processer som kandidat genom åren och även rekryterat relativt många personer. Det viktigaste som kandidat tycker jag är att få löpande feedback om hur processen framskrider. Det tråkigaste är nog när en intern kandidat dyker upp 5-i-12 och får jobbet. När jag själv rekryterar vet jag att det är lätt att man letar någon som är bra på det man själv råkar vara bra på, det är inte alltid det företaget behöver.

Stort tack Mathias och fortsatt lycka till i din roll. 

sharenode

Är du nyfiken på våra tjänster inom interim och rekrytering? Här kan du läsa mer om Rekrytering och Interim Eller kontakta med oss så berättar vi gärna mer.


Vill du vara säker på att få mer inspiration från oss? Följ oss på LinkedIn

Kostnadsfri guide

Vill du veta mer om RPA och digitala medarbetare? Ladda ner vår guide: Rekrytering av digitala medarbetare


    Senaste inläggen

    Visa alla

    Close-up