Vi är måna om att dela med oss av vår kompetens och uppmanar alla våra konsulter att göra detsamma. Eftersom vi löpande stöttar och jobbar nära våra konsulter under hela uppdragsperioden har vi här samlat några goda råd till dig som är nyfiken på vad interimsrollen innebär både när du startar och när du slutar.

Att tillsätta en interimskonsult behöver ofta gå så fort som möjligt och för oss är det viktigt att processen är kvalitetssäkrad ur både kund- och kandidatperspektiv. På så vis når vi en säker matchning och spar tid för alla. Allt vi gör är med stort engagemang, professionalism och med integritet. Så vad är viktigt att tänka på i allt från start till slut?

Planera en tydlig introduktion

Även för en erfaren konsult kan det vara en utmaning att starta ett nytt interimsuppdrag. Hur gör du för att snabbt lära känna företaget, ditt team och bygga relationer med viktiga nyckelpersoner? För att skapa förutsättningar för att lyckas i uppdraget, ställ krav så att förväntningarna blir tydliga. Är det att skapa stabilitet och säkra leveranser eller är det att driva förändring? Hjälp kunden att sätta rimliga och realistiska förväntningar på vad som ska uppnås givet förutsättningarna. Är förväntningarna tydliga under uppdragstiden så blir det såklart lättare att vägleda teamet ifall du har en chefsroll. Det du själv kan göra är att boka in möte med uppdragsgivaren för att i detalj gå igenom behovet. Fokus är ofta på det som är viktigast här och nu.

Vi ser alltid till att du får en tydlig uppdragsbeskrivning inför starten, och håller löpande kontakt under hela uppdraget.

Vilka uppdrag kan du som Interim ha?

Vårt primära fokus är uppdrag inom ekonomi/inköp/HR och Lön. I alla våra projekt samarbetar vi med personer som har olika kompetenser och erfarenheter. Uppdragen kan vara kortare och längre, allt från 4 månader till 24 månader långa, och kan vara på del- och/eller heltid.

Som interimskonsult via ShareNode hjälper du kunden genom att lösa en vakans, att fylla ett glapp mellan två anställningar och genom att erbjuda tillfällig förstärkning.

Är du konsult hos ShareNode arbetar du som underkonsult med eget bolag eller som visstidsanställd hos oss. Vi har ett nära och tätt samarbete för att kunna utveckla och stötta våra kunder på bästa möjliga sätt. Du får möjlighet att arbeta med intressanta företag och utvecklande uppdrag.

Kommunicera om förväntad tillgänglighet

Var också tydlig med vilka förväntningar du och teamet har på varandra vad gäller tillgänglighet i respektive uppdrag. Detta är extra viktigt om ni inte har möjlighet att träffa varandra på kontoret varje dag. När förväntas man vara anträffbar, när är det okej att vara offline, vad är en rimlig svarstid på chatt, mejl, sms? Var tydlig med vad som gäller det så att ni slipper onödigt missförstånd och upplevd stress och press. Distansarbete ställer ännu högre krav på tydlig kommunikation.

Skapa teamkänsla och gemenskap

En av svårigheterna med distansarbete är att skapa gemenskap på arbetsplatsen, en teamkänsla. Situationen ställer nya krav på dig och i synnerhet om du har en chefsroll. För att skapa en bra gemenskap kan du som ledare vara proaktiv och boka virtuella möten, luncher och fikapauser med ditt team. Istället för den traditionella fredagsfikan med teamet så kan ni ha en digital fredagsfika.

Sätt gränser och följ upp

Vad är rimligt att hinna med under en arbetsvecka på detta uppdrag? Stäm av med uppdragsgivaren och planera dina veckor noggrant. Här måste du kanske sätta gränser för att inte överarbeta. Ofta är behovet stort hos kunden som tar in en interimskonsult, och det är lätt att bli smickrad över att du är behövd och efterlängtad.

För noggranna noteringar om vilka arbetsuppgifter du utför, både för din egen skull och för att kunna rapportera till uppdragsgivaren.

Gör ett bra avslut

Lika svårt att starta ett uppdrag kan det vara att avsluta ett uppdrag. Du kanske har jobbat en längre tid på företaget och känner dig som en del av inventarierna? Även här är noggrann planering nyckeln till ett bra avslut, både för dig som konsult och för kunden. Involvera den/de medarbetare som du överlämnar ditt arbete till i god tid. Planera överlämning av arbetsuppgifter och ansvarsområden till din eventuella efterträdare.

Hur man väljer att avsluta en anställning från arbetsgivarens sida präglar den uppfattning personen bär med sig. Med en avtackning tillsammans med kollegor ges möjlighet till summering för de som arbetar kvar så de kan blicka framåt. En arbetstagare som lämnar med en positiv bild kommer alltid att förbli en god ambassadör för arbetsgivaren vem vet vad som händer i framtiden, kanske kommer ni ses igen och arbeta tillsammans?

Registrera dig i vår konsultportal

Känner du dig nyfiken på att prova ett interimsuppdrag? Passa på genom att ladda upp ditt CV i vår konsultportal. På så vis kan du säkerställa att vi har aktuell information om dig och dina önskemål. Det är enkelt och går fort. Du kan själv därefter enkelt uppdatera din profil, både vad gäller erfarenheter, önskemål om uppdrag och tillgänglighet. På så vis snabbar vi upp processen att hitta rätt uppdrag för just dig. Som en del av vårt konsultnätverk får du även möjlighet att utbyta erfarenheter med andra konsulter och du får utskick med jämna mellanrum där vi delar med oss av kunskap och nyheter inom ekonomi, HR och lön.

Vad är nästa steg?

När du registrerat dig i vår konsultportal, blir du direkt sökbar för vårt team som tillsätter konsultuppdragen. Vi kommer så snart vi kan höra av oss till dig för en kort intervju för att gå igenom dina önskemål och framtidsplaner. Sedan håller vi kontakten löpande för att matcha ihop dig med ett lämpligt uppdrag!

Vi har uppdrag för dig som är konsult inom ekonomi, finans, HR eller lön – både chefer och specialister.
– läs mer om våra Konsulttjänster här >>
– läs mer våra Interimstjänster här >>

Ta gärna chansen och bli en ShareNodare!

sharenode

Vill du vara säker på att få mer inspiration från oss? Följ oss på LinkedIn