Grattis du har landat en rekrytering med den kandidat som var bäst lämpad för rollen. Du har landat en kandidat som delar er vision och som vill ge av sin tid för att uppnå den tillsammans med er. Under kandidatresan har ni lärt känna varandra, satt förväntningar på hur det är att jobba hos er och vad som förväntas av kandidaten i den nya rollen. Nu i onboardingprocessen är det upp till bevis.

Har ni varit tydliga och ärliga under rekryteringsprocessen vet medarbetaren vad som förväntas och vad hen kliver in i. Har ni inte varit det är det nu luftslottet börjar spricka. Läs mer om en hållbar rekryteringsprocess i vårt inlägg här >>.

Visa er företagskultur från start

Vad står ert företag för och vilken kultur vill ni introducera? Om ni exempelvis vill vara inkluderande i er kultur, utse en fikamentor som under den första tiden tar med den nyanställda på fikarasterna.

Hur jobbar ni med hållbarhet? Hjälp er nya medarbetare att göra rätt från start, utse en hållbarhetsmentor som visar hur och vad som återvinns. Vilka rutiner gäller hos er?

Har ni likt många anammat Anders Hansens friskvårdstänk? Se till att det implementeras från start. Kanske finns det en friskvårdsambassadör som ska notifieras om att en nyanställd är på väg in.

Före

Teknik och IT
Inloggning, telefon, passerkort, kan ha viss leveranstid så förbeställ i god tid så att det finns på plats när hen börjar.

Skicka över ett introduktionsschema
Någon dag innan anställningen börjar, skicka över ett introduktionsschema där ni har bokat upp hen på möten med olika nyckelpersoner i er organisation. Har ni ett aktivt intranät där ni välkomnar medarbetare med foto första dagen? Ta med det, få vill överraskas av en fotosession.

Boka in social tid
Boka in luncher och kanske fikastunder med viktiga nyckelpersoner i organisationen så att hen snabbt kan komma in i sitt uppdrag.

Där det händer
Ställ iordning arbetsplatsen. Det ska finnas plats för din nya medarbetare från dag ett. Ställ fram en blomma eller lämplig present. Vad har ni för profilprodukter? Finns det olika klubbar på företaget? Konstklubb, badminton, bokklubb som kan välkomna eller introducera den nya medarbetaren.

På dagen D

First impression lasts – Välkomna och presentera
Välkomna den nyanställda när den anländer till arbetsplatsen, möt upp i entrén och starta dagen med en kaffekopp, en genomgång av introduktionsschemat, dagen och de närmaste veckorna.

Husesyn
Gå en runda i lokalerna, hälsa på nya medarbetare, visa var kontorsmaterial finns och toaletter. Glöm inte visa utrymningsvägar.

Avslut
Var tydlig med dina förväntningar på första dagen och när dagen är slut. Ta gärna ett avslutade samtal om hur första dagen har känts och vilka tider som är viktiga kommande dagarna.

Uppföljning

Boka in en avstämning med er nyanställda längre fram i tiden, hur upplevde personen första dagen, veckan, månaden? Hur tyckte personen att onboardingprocessen fungerade? Har organisationen mött upp till förväntningarna?  Om ni inte har alla delar på plats är detta ett ypperligt tillfälle fånga upp vilka förväntningar som fanns och skapa till nästa gång. Den nyanställda är en enorm tillgång för att tala om för er hur ni uppfattas.

sharenode

Vi på ShareNode hjälper dig gärna med hela eller delar av din rekryteringsprocess. Vi har bred kompetens inom stödfunktioner och ett upparbetat nätverk med vassa kandidater inom ekonomi, lön och HR,. Därför kan vi matcha såväl utifrån kompetens men också utifrån personliga egenskaper.

Vi träffar dig gärna för att vara redo när behovet uppstår. Kontakta >>


Vill du vara säker på att få mer inspiration från oss? Följ oss på LinkedIn

Kostnadsfri guide

Vill du veta mer om RPA och digitala medarbetare? Ladda ner vår guide: Rekrytering av digitala medarbetare


    Senaste inläggen

    Visa alla

    Close-up