Grattis, du har lyckats landa en rekrytering under pågående distansarbete! Men nu då, hur välkomnar du en ny kollega när kontoret håller stängt? Hur gör du när du inte kan välkomna den nyanställde i receptionen, gå på en presentationsrunda i kontorslokalerna och ta en gemensam välkomstlunch?

Ni har säkert en onboardingprocess som ni följer när ni välkomnar nya medarbetare till er, om inte har vi tidigare gjort ett inlägg som finns att läsa här Onboardingprocessen.

För att upprätta ett likvärdigt mottagande har vi samlat lite tips för hur ni gör det digitalt här nedan.

Tänk om och tänk nytt

Så som med mycket annat just nu så gäller det att hitta alternativa sätt. Det gäller att tänka om och tänka nytt. Visst kan du förbereda ett välkomnande mottagande trots att ni är på distans. Låt din anställde överraskas med ett blombud under den första arbetsdagen. Likaså dator, telefon och kanske ett genomtänkt välkomstkitt kan budas det till den plats som där den nyanställda är. Som ett komplement till det kan du boka in it-support för att kunna stötta vid igångsättning.

Var flexibel och prioritera

Ert ordinarie introduktionsprogram som ni lagt ner tid och tankar kring bygger förmodligen på närvaro på kontoret. Hur gör du nu där hen ska träffa nyckelpersoner, höra om hur ni arbetar, vilken gemensam värdegrund ni har? Rådande situation kommer inte vara för evigt. Introduktionen kan få lov att ta lite längre tid än vanligt och fokus nu kan vara på det som är viktigast här och nu. Flera introduktionsmöten kan ske digitalt samtidigt som andra fungerar bättre ”live”. Det viktiga är att inte glömma bort att slutföra de delar i introduktionen som ni i detta läge valt att avvakta med.

En teamkänsla och gemenskap

En av svårigheterna med distansarbete är att skapa gemenskap på arbetsplatsen, en teamkänsla. Situationen ställer nya krav på din ledarroll. För att skapa en bra gemenskap kan du som ledare vara proaktiv och boka in digitala möten, luncher och fikapauser med dina team. Istället för den traditionella fredagsfikan med teamet så kan ni ha en digital fredagsfika. Se till att medarbetarna har tillgång till varandra oavsett distansarbete eller om man är på plats. Distansarbete ställer ännu högre krav på tydlig kommunikation.

Tydlighet och förväntningar

Var extra tydlig med vilka förväntningar du har på din nya medarbetare. Detta är extra viktigt när ni inte har möjlighet att träffa varandra på kontoret. När förväntad hen vara anträffbar, när är det okej att vara offline, vad är en rimlig svarstid på chatt, mejl, sms? Kommunicera det så att ni slipper onödigt missförstånd och upplevd stress och press. Din nya medarbetare vill med största sannolikhet göra rätt för sig och visa framfötterna, underlätta för hen och ha förtroende.

Följ upp …

Kanske det viktigaste, ha kontinuerliga uppföljningar och fråga hur det går. Se till att avsluta introduktionen när ni har kommit tillbaka till en ”normal” arbetssituation igen.

Lycka till!

sharenode

Vi på ShareNode hjälper dig gärna med hela eller delar av din rekryteringsprocess. Vi har bred kompetens inom stödfunktioner och ett upparbetat nätverk med vassa kandidater inom ekonomi, lön och HR,. Därför kan vi matcha såväl utifrån kompetens men också utifrån personliga egenskaper.

Vi träffar dig gärna för att vara redo när behovet uppstår. Kontakta >>


Vill du vara säker på att få mer inspiration från oss? Följ oss på LinkedIn